Domowa granola

15:21

Pora na rozpoczęcie testów kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak, którą otrzymałam od Talk Marketing.
Na pierwszy ogień idzie granola z przepisu Rachel Allen - kucharki popularnej na Wyspach Brytyjskich.
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
- 500 g płatków owsianych górskich
- 500 g ulubionych bakalii (użyłam orzechów laskowych, płatków migdałów, pestek słonecznika i wiórek kokosowych)
- 125 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
- 150 ml miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie - 300 g suszonych owoców - dodajemy je po upieczeniu i ostudzeniu granoli (ja tym razem pominęłam)

Sposób wykonania:
W garnuszku rozpuszczamy Kasię, miód i ekstrakt z wanilii.
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane i bakalie, wlewamy rozpuszczoną Kasię i miód, dokładnie mieszamy.
Granolę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 20 - 25 minut co jakiś czas mieszając.
Upieczoną granolę studzimy, mieszamy z suszonymi owocami i przesypujemy do szczelnie zamykanych słoików.


#ciastoznaczyrazem #upieczbliskimradosc

You Might Also Like

0 komentarze