Muffinki bananowe Nigelli Lawson

11:11

To jeden z tych przepisów, do których wracam bardzo często (a już na pewno wtedy, gdy na domowym stole zaczynają dojrzewać banany). Babeczki są miękkie i apetyczne, a dodatek bananów sprawia, że zachowują wilgotność i długo pozostają świeże.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia".

Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki przesianego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie - garść ulubionych bakalii (ja tym razem użyłam suszonej żurawiny)

Sposób wykonania:
W misce za pomocą miksera rozgniatamy banany, dodajemy olej, cukier i jajka.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, wszystko razem ucieramy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, pieczemy w temp 200ºC przez 15 - 20 minut do suchego patyczka.

You Might Also Like

0 komentarze