Ciasto czekoladowe

13:56

Testowania kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak ciag dalszy, tym razem zdecydowałam się na przygotowanie bardzo prostego (i pysznego) ciasta czekoladowego.
Muszę przyznać, że Kasia sprawdziła się w tym przepisie znakomicie - bardzo dobrze rozpuszczała się i łączyła z czekoladą, a smak masła roślinnego w upieczonym cieście był niewyczuwalny.
Przepis na ciasto znalazałam na stronie Kwestia smaku.

Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g szklanki cukru
- 150 g przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka przesianego proszku do pieczenia
- polewa: 100 g gorzkiej czekolady (zastąpiłam mleczną), 50 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Sposób wykonania:
W garnuszku roztapiamy czekoladę z Kasią, odstawiamy z gazu, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę.
W misce ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, roztopioną masę czekoladową i całość delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (w oryginalnym przepisie o średnicy 21 cm, moja była mniejsza), pieczemy w temp. 175º C przez ok. 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy, przekładamy na paterę i dekorujemy polewą (czekoladę i Kasię rozpuszczamy i polewamy nią ciasto).


#ciastoznaczyrazem #upieczbliskimradosc

You Might Also Like

1 komentarze