Ciastka z kaszy jaglanej

19:56

Czasami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego (no dobrze, trochę częściej niż czasami) ;-)
Zazwyczaj ruszam wtedy do kuchni i piękę coś zdrowego (najlepiej bez mąki, cukru i tłuszczu) ;-)
Te ciacha to jeden z moich ulubionych przepisów, robi się je szybko, są lekkie i bardzo fit. Przepis stworzyłam sama, przy okazji kulinarych eksperymentów, metodą prób i błędów ;-)

Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 250 g twarogu
- 1 duże jajko
- ok. 5 - 6 łyżek ksylitolu (lub mniej/więcej - do smaku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 - 2 łyżki mąki (ja najczęściej używam kokosowej)

Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w 1,5 szklanki wody do momentu aż kaszą ją wchłonie,
Przestudzoną kaszę dokładnie mieszamy z twarogiem, jajkiem, ksylitolem, proszkiem do pieczenia, z agęszczamy odrobiną mąki.
Z masy dłonią formujemy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20-30 minut do momentu aż ciastka lekko się zarumienią.
Po wystudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

You Might Also Like

0 komentarze