Outrageous chocolate cookies
12:59
Jeżeli uwielbiasz czekoladę, to te ciasteczką na pewno zdobędą Twoje serce.
Przygotowane z ponad 0,5 kg czekolady, spełniają sen o idealnych ciastkach czekoladowych: są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, po prostu idealne.
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.
Składniki:
- 225 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru (w przepisie brązowego, ja użyłam trzcinowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 330 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka, mleczna i biała)
Sposób wykonania:
Posiekaną gorzką czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, w drugiej za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną czekoladę, mąkę i posiekaną czekoladę, mieszamy.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę robiąc spore odstępy.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 12 - 15 minut.
1 komentarze
Niebo w gębie ☺
OdpowiedzUsuń