FIT KWIECIEŃ: pasta z czerwonej soczewicy

08:14

W okresie jesienno - zimowym brałam udział w kilku pysznych kampaniach: Monte Snack, Cheese Snack, drGerard, Kasia Ekstra Maślany Smak, Monte z dodatkami, Smakowita Pajda...
Otrzymane w ich ramach produkty sprawiły mi sporo przyjemności, ale pozostawiły również mały dodatek w postaci nadprogramowych kilogramów ;-)
Dlatego kwiecień ogłaszam miesiącem fit i w trakcie tych 31 dni zamierzam jeść zdrowe i pełne wartości odżywczych posiłki, które pomogą mi zgubić trochę ciałka ;-)

Na początek pasta z czerwonej soczewicy, będąca idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju wędlin. Zawiera ona sporą ilość białka, błonnika, miedzi, potasu, magnezu, żelaza oraz witamin: E, B1 i B6.
Przepis pochodzi z książki M. Bardadyna "Odmładzająca książka kucharska" (Wyd. Rebis).

Składniki:
- 0,5 szklanki suchych nasion czerwonej soczewicy
- 3 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
- 4 suszone pomidory z zalewy lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, oregano

Sposób wykonania:
Soczewicę gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Do soczewicy dodajemy uprażone ziarna, suszone pomidory (lub koncentrat pomidorowy), przyprawiamy i miksujemy na gładką masę.
Pastę podajemy na ulubionych chlebie ze świeżymi warzywami.

You Might Also Like

0 komentarze