Piwne muffinki z cebulką

14:41

Lubicie kanapki? Ja lubię, choć czasami mam ich już dosyć. 
Nic dziwnego, są podstawą moich posiłków w pracy i jedzone 5 razy w tygodniu, 22 dni w miesiącu i ponad 2000 dni w roku mają prawo się znudzić ;-)
Dobrze więc mieć dla nich jakąś alternatywę, a moje muffinki z cebulką świetnie się do tego nadają.
Przepis pochodzi z książki "Smakowita Pajda to kulinarna frajda", którą otrzymałam w ramach kampanii smalczyku roślinnego prowadzonej przez Streetcom.

Składniki (na 12 babeczek):
- 2 małe cebule
- do przesmażenia cebuli: 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego i ostudzonego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
- 50 g oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml piwa
- 120 g startego żółtego sera
- przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, zioła prowansalskie

Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę, smażymy na oleju i smalczyku do zeszklenia.
Przygotowujemy 2 miski. W pierwszej mieszkamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, połowę startego sera, podsmażoną cebulkę i przyprawy, w drugiej składniki mokre: smalczyk, olej, jajka, mleko i piwo.
Zawartość obu misek mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, posypujemy resztą startego sera i ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w temp. 175ºC przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.



#SmakowitaPajda #SmalczykRoslinny

You Might Also Like

0 komentarze